REZERV DAİR SORUN CEVAPLAR

Salim Diyap yazdı Bazı şahısların rezerv alanlar konusunu açıklarken kasıtlı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini üzülerek gözlemliyorum. Özellikle "mala el koyma" gibi yanıltıcı ifadelerle halkın kafası karıştırılmakta. Oysa rezerv alan uygulamalarının ne olduğunu anlamak, gerçekleri görmemizi sağlar. Aşağıda, soru-cevap formatında hazırlanan açıklamaları dikkatlice okumanızı ve Rezev durumunu öyle değerlendirmenizi rica ediyorum. REZERV NEDİR? Rezerv alanlar, kentsel dönüşüm ve gelişim proj

REZERV DAİR SORUN CEVAPLAR

Salim Diyap yazdı

Bazı şahısların rezerv alanlar konusunu açıklarken kasıtlı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirdiğini üzülerek gözlemliyorum. Özellikle "mala el koyma" gibi yanıltıcı ifadelerle halkın kafası karıştırılmakta. Oysa rezerv alan uygulamalarının ne olduğunu anlamak, gerçekleri görmemizi sağlar. Aşağıda, soru-cevap formatında hazırlanan açıklamaları dikkatlice okumanızı ve Rezev durumunu öyle değerlendirmenizi rica ediyorum.

REZERV NEDİR?

Rezerv alanlar, kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri için belirlenmiş özel bölgelerdir.

Bu alanlarda:

Yıpranmış veya riskli yapılar tespit edilir.

Yerine yeni konutlar, iş yerleri ve sosyal donatı alanları inşa edilir.

Amaç, güvenli ve modern yaşam alanları oluşturmaktır.

REZERV DAİR SORUN CEVAPLAR

1. Rezerv Yapı Alanı Nedir? Sınırları nasıl belirlendi? Sınır içinde olup olmadığımı nereden

öğrenebilirim?

Cevap: Deprem sonrası yıkılan yapıların yerinde konut stokunun ivedi olarak yenilenmesi ve

Vatandaşların bir an evvel mevcut konumlarında konut-işyeri sahibi olması amacıyla belirlenen

alanlardır.

Sınırlar belirlenirken kent merkezlerinde, kentlerin tarihi, sosyo-kültürel ve ekonomik birikimleri

açısından önem arz eden, yıkım ve hasarın yoğunlaştığı, mikro bölgeleme etüt çalışmaları

sonucunda sağlam zemine sahip olduğu anlaşılan bölümlerinde, uygulama bütünlüğü gözetilerek

belirlenmiştir.

Binanızın bulunduğu alanın Rezerv Yapı Alanına dâhil olup olmadığı bilgisini, ilgili Belediyeler,

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri, sahadaki irtibat ofisleri ve www.kdb.gov.tr

adresinden bilgi alabilirsiniz.

2. Uygulama alanında depremden önce daire/iş yeri olan vatandaşlara ne verilecek?

Cevap: Hak sahiplerinin depremden önce sahip oldukları taşınmazların değeri mukabilinde

bağımsız birim verilecektir. Bunun yanı sıra, nakit bedel karşılığı uzlaşmak isteyen hak sahiplerine

güncel kıymet takdiri üzerinden ödemesi gerçekleştirilebilecektir.

3. Uygulama alanında birden fazla daire/iş yeri olanlara birden fazla daire iş yeri verilecek mi?

Cevap: Yıkılan bağımsız birimler ve arsa payının değeri nispetinde bağımsız birim

verilebilecektir.

4. Uygulama alanındaki uzlaşmalarda vatandaşların kıymet takdirinde yıkılan yapıları değerlemeye

dâhil edilecek mi?

Cevap: Belirlenen uygulama alanlarımızda, tespit edilen tüm taşınmazlar, deprem öncesindeki

durumları ve günümüz piyasa koşullarına göre değerleye tabi tutulacaktır.

5. Uygulama alanında boş arsası olan vatandaşların kıymet takdiri nasıl yapılacak?

Cevap: Piyasa değerleri dikkate alınarak Bağımsız değerleme şirketince kıymet takdiri

belirlenecektir.

6. Uygulama alanında sadece arsası olan vatandaşlara daire/iş yeri verilecek mi?

Cevap: Uygulama alanında üretilen bağımsız birimler mevcut daire/iş yeri sahiplerine

dağıtıldıktan sonra artan olması durumunda, boş arsa sahiplerine arsalarının değeri nispetinde

bağımsız bölüm veya nakit bedel verilecektir.

7. Uygulama alanındaki vatandaşlara daire/iş yerleri aynı bölgeden verilecek mi?

Cevap: Yapılacak olan projenin durumuna göre mümkün olduğu sürece aynı bölgeden bağımsız

birim verilmeye çalışılacak olup, söz konusu yapıların dere yatağı, fay hattı vb. yapılaşmaya kapalı

alanlarda bulunması durumunda, mevcut bulunduğu bölgeye en yakın bölgeden bağımsız birim

tahsisi yapılacaktır.

8. Hangi konutun verileceği nasıl belirlenecek?

Cevap: Hak sahiplerine verilecek konutlar, noter kurası veya ilgili kurum tarafından belirlenecek

yöntem ile tespit edilecektir

9Rezerv Yapı Alanlarında projeler ne zaman başlayacak?

Cevap: Rezerv Yapı Alanı olarak belirlenen alanlarda çalışmaların ivedi şekilde tamamlanması

planlanmakta olup, inşaat çalışmaları başladıktan sonra 1-1,5 yıl içerisinde bağımsız bölümlerin

hak sahiplerine teslim edilmesi planlanmaktadır.

10. Bilgilendirme ve uzlaşma görüşmeleri ne zaman başlayacak?

Cevap: Hak sahipliği tespit işlemleri tamamlandıktan sonra, hak sahiplerimiz adına tespit ettiğimiz

taşınmazlar hakkında bilgi vermek üzere irtibat ofislerimizi açacağız. Ayrıca konutların teslim

aşamasında, bu ofisler aracılığı ile hak sahipleri ile devir sözleşmesi ve teslim süreçlerini de

yürüteceğiz.

11. Uzlaşma sonucunda vatandaşın borçlanması halinde ödemeler nasıl olacak?

Cevap: Bağımsız bölümler teslim edildikten sonra, Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenen

indirimli tutarlar üzerinden hesaplanan bağımsız bölüm bedelinden, tespit çalışmaları esnasında

hesaplanan hakediş tutarı düşülerek, kalan tutar ilk 2 yıl ödemesiz, konutlar için 15-20 yıl, ticari

birimleri için 5-10 yıl vadeli olarak ödenebilecektir.

12. Uygulama alanında kalan vatandaşlar aynı daire/işyeri için HEM Kentsel Dönüşüm Başkanlığı

hem de AFAD hak sahipliğinden yararlanılabilir mi?

Cevap: Aynı gayrimenkul için farklı kurumlardan birden fazla gayrimenkul edinemezler. Rezerv

Yapı Alanındaki bir konut veya işyeri sebebiyle, AFAD hak sahipliğinden faydalanarak bağımsız

bölüm edinilmesi halinde, aynı konut veya işyeri için Rezerv Yapı Alanından da bağımsız bölüm

alınamayacaktır. Bu durumda, ilgili hak sahibine, sadece Rezerv Yapı Alanında kalan arsa payının

bedeli ödenecektir.

13. Uygulama alanında kalan vatandaşlar Uygulama alanı dışında yer alan farklı daire/iş yerleri için

AFAD hak sahipliğinden yararlanabilir mi?

Cevap: Evet yararlanabilirler. Burada dikkat edilecek konu, hak sahibinin AFAD ve

Başkanlığımızdan alacağı toplam bağımsız bölüm sayısının, deprem öncesinde sahip olduğu

toplam bağımsız bölüm sayısını geçemeyeceğidir.

14. Uygulama alanındaki az hasarlı yapılara nasıl bir uygulama yapılacak?

Cevap: Uygulama alanlarımızda deprem sonrası ayakta kalmış olan yapılara ilişkin değerlendirme

iki kıstas göz önüne alınarak yapılmaktadır.

Birincisi, söz konusu yapının depreme dayanıklı olup olmaması,

İkincisi ise yapının, alanda geliştirdiğimiz uygulama bütünlüğünü bozup bozmamasıdır.

Tarafımızca yapılan riskli yapı tespitinde depreme karşı dayanıksız olduğu tespit edilen ve/veya

yeni projenin uygulama bütünlüğünü bozan yapıların malikleri hak sahibi sayılarak projeye dâhil

edileceklerdir.

15. Benim yapım Hasarsız/Az Hasarlı neden riskli yapı tespitine ihtiyaç duyuyorsunuz?

Cevap: Bakanlığımızca depremden sonra yapılan hasar tespit çalışmaları, 6 Şubat tarihinde

meydana gelen depremler ve bunların artçı depremleri sonucunda, yapıların taşıyıcı elemanlarının

gözlemsel olarak incelenmesine dayanan tespitlerdir. Bu tespitler sonucunda, gerçekleşmiş

depremlerin yapılara verdiği hasar düzeyi belirlenmektedir. Bu tespitler ileride meydana

gelebilecek bir depremde söz konusu yapıların ne şekilde dayanım göstereceğini

belirtmemektedir. Bir yapının ileride gerçekleşmesi muhtemel depremlerde nasıl davranacağının

tespiti için bu yapıda riskli yapı tespiti yapılması gereklidi

16. Uygulama alanında az hasarlı olup riskli yapı tespit analizi sonucu yıkılan yapı sahiplerine 6306

sayılı kanun kapsamında kira desteği verilecek mi?

Cevap: Uygulama alanında, deprem sonrası ayakta kalmış mevcut yapılardan riskli yapı tespiti

veya Başkanlığımız ile uzlaşı sonucu tahliye edilen tüm bağımsız bölümler için, tahliye edildiği

tarihten itibaren bir yıllık peşin olmak üzere;

Maliklere 48 ayı geçmemek üzere aylık 7.500 TL

Gecekondu sahiplerine 32 ayı geçmemek üzere aylık 5.000 TL

Sınırlı ayni hak sahiplerine ve kapıcılara defaten (bir kereye mahsus) 37.500 TL

Kiracılara defaten (bir kereye mahsus) 15.000 TL

Kira yardımı yapılacaktır. Ayrıca taşınma yardımı olarak da;

Yapıda ikamet eden maliklere, sınırlı ayni hak sahiplerine ve kiracılara defaten (bir kereye

mahsus) 22.500 TL yardım yapılacaktır.

17. Yapıma riskli yapı tespiti yapılırsa değerini kaybeder mi?

Cevap: Bu işlem yapının değerini değiştirmeyecektir.

18. Rezerv alanda tapu sahibi AFAD’tan kira yardımı alıyorsa bakanlık tarafından kira yardımı

alabilecek mi?

Cevap: Deprem esnasında yıkılan veya deprem sonrasında ağır hasar alması sebebiyle kontrollü

olarak yıkılan yapıların maliklerine yapılan kira yardımı AFAD tarafından yürütülmektedir.

Deprem sonrasında ayakta kalan ve AFAD tarafından kira yardımı almayan hasarsız, az hasarlı

veya orta hasarlı yapılardan, Başkanlığımız uygulama alanı içerisinde kalanların, anlaşma yolu ile

tahliye edilmesi durumunda Başkanlığımızca yapılan kira yardımından faydalanabileceklerdir.

19. Uygulama alanındaki daha önce ruhsat alarak yapılaşmış orta hasarlı yapılara nasıl bir uygulama

yapılacak?

Cevap: Uygulama bütünlüğü açısından önem arz eden yapıların hasar durumuna bakılmaksızın,

bu yapıların malikleri hak sahibi sayılarak projeye dâhil edileceklerdir.

20. Uygulama alanındaki orta ve üzeri hasarlı yapıların yer aldığı parseller için yerinde dönüşüm

projesinden yararlanılabilir mi?

Cevap: Uygulama alanlarımız içerisinde kalan parseller, bizzat Başkanlığımızca yürütülen

projeden hak sahibi olabileceklerdir.

21. Uygulama alanında taşınmazı olan vatandaşların Uygulama alanı dışında yer alan orta ve üzeri

hasarlı yapıları için yerinde dönüşüm projesi kapsamında hibe, kredi imkânından yararlanılabilir

mi?

Cevap: Evet, uygulama alanında hak sahibi olunması, alan dışındaki taşınmazlar açısında hibekredi

desteğinden faydalanmayı engellemeyecektir.

22. Uygulama alanında üretilen yapılarda kat sınırı var mı?

Cevap: Projede yer alacak yapıların katları bölgenin zemini, mevcutta oluşan teşekküle ve bölge

ihtiyaçlarına göre belirlenmekte olup, mümkün olduğunca yatay mimari tercih edilmektedir.

23. Vatandaşlar rezerv alanlardaki yerleri için proje detayları (metrekare, oda sayısı, kat sayısı, kaç

blok, kaç bağımsız bölüm üretileceği, başlama ve bitiş süreleri, inşaat maliyet birim fiyatları ve

ödeme koşulları vs.) hakkında bilgiyi nereden alacaklar?

Cevap: Alanda yer alan irtibat ofislerinden bilgi edinilebilecektir

24. 2 farklı ilde veya ilçede konutu bulunan vatandaş bir ildeki konutunu AFAD’dan diğer konutunu

rezerv alanından alabilir mi?

Cevap: Evet alabilir. Burada dikkat edilecek konu, hak sahibinin AFAD ve Başkanlığımızdan

alacağı toplam bağımsız bölüm sayısının, deprem öncesinde sahip olduğu toplam bağımsız bölüm

sayısını geçemeyeceğidir.

25. Rezerv alanda iki farklı parselde evi olan hak sahibi, birisi rezerv alandan (AFAD üzerinden)

diğeri için yerinde yapılan konutlardan yararlanabilir mi?

Cevap: Evet yararlanabilirler. Burada dikkat edilecek konu, hak sahibinin AFAD ve

Başkanlığımızdan alacağı toplam bağımsız bölüm sayısının, deprem öncesinde sahip olduğu

toplam bağımsız bölüm sayısını geçemeyeceğidir.

26. Rezerv alanlarda güçlendirme yapılmış olan konut veya işyerleri ile ilgili nasıl bir değerlendirme

yapılacak? Uygulama bütünlüğü açısından korunamayacaksa güçlendirme için yaptıkları

masraflar kıymet takdire dâhil edilecek mi?

Cevap: Belirlenen uygulama alanlarımızda, tespit edilen tüm taşınmazlar, deprem öncesindeki

durumları ve günümüz piyasa koşullarına göre değerleye tabi tutulacaktır.

27. Rezerv Yapı Alanı Sınırı Dışarısına Çıkmak İstiyorum Ne Yapmam Gerekiyor?

Cevap: Rezerv Yapı Alanı sınırları mevcut çalışmalar dikkate alındığında revize edilmemekte

olup, sınır değişikliği yapılmamaktadır.

28. 6/A ne demek? Tapumuz bizden habersiz Hazineye geçmiş şimdi ne olacak?

Cevap: Kanunumuzun 6/A maddesi, Başkanlığımızca uygulama alanlarında, re ’sen uygulama

yapabileceği konuları düzenler. Bu kapsamda Başkanlığımız,

-Uygulama alanında, riskli yapı tespiti, tahliye, yıkım ve yapım faaliyetlerinin aksamadan

devam edebilmesi amacıyla mülkiyet birliğini sağlamak adına, alandaki tüm taşınmazlar

Hazine adına re ’sen tescil ederek, devletin emanetine almaktadır.

-Yapımı devam eden inşaatlar tamamlandıktan sonra, ilgili hak sahibine düşen bağımsız

bölüm belirlenerek kendisine teslim edilecektir. Hak sahibi bu aşamada nakit bedel talep

ederse, bu bedel kendisine ödenebilecektir.